Részletek
Részletek
1 Brix-fok (%) = 1g cukor 100g folyadékban
Oechsle-fok: Bor kategóriájának meghatárazásához (részletek lentebb)
19 Must-fok = 204,5 gramm cukor 1 liter vízben
Műszer adatok:
Mérési tartomány:
0 ~ 32% (Brix-fok)
0 ~ 140° (Oechsle-fok)
0 ~ 26° KMW (magyar mustfok)
Mérési skála:
0,2% Brix-fok
1° Oechsle-fok
0,2° magyar mustfok
Méréshez megfelelő hőmérséklet: 20°C
A minőségi és kiemelt minőségű bor kategóriák és a kapcsolódó előírt minimális mustfok Oechsle-fokban:
Minőségi bor (Qualitatswein mit Pradikat): 51-72
Magas minőségű száraz bor (Kabinett): 67-82
Késői szüret (Spatlese): 76-90
Fürtválogatott bor (Auslese): 83-100
Jégbor/Bogyóválogatás (Eiswein/Beerenauslese, BA): 110-128
Száraz bogyóválogatás (többnyire botritiszes) (Trockenbeerenauslese, TBA): 150-154
Használata egyszerű:
Elegendő akár pár csepp és néhány másodpercen belül már kész is az eredmény.
Vegyen pipettával 1-2ml mintát az elkészített borból és csepegtesse rá a mérőfelületre (prizmára).
Hajtsa rá a mérőfelületre műanyag lapot, majd fénnyel (pl.: lámpafénnyel) megvilágítva és a másik végébe beletekintve olvassa le a mért értékeket.
Új mérés végzése előtt törölje le törlőkendővel a felületet.
Áram nélkül, optikai elven működik:
Refraktométerek több, mint 100 éve léteznek.
Optikai elven, prizmákkal működő technológia, így áramot egyáltalán nem igényel.